Efter Operation

Efter operationen kommer du till uppvakningsavdelning som är placerad på vårdavdelningen. Hur länge beror på vilken operation du genomgått och hur du mår. När du vaknat får du lite fika och sedan får du komma upp och stå på benen. Vanligtvis kommer du åter till din sal på avdelningen efter 1 - 3 timmar.

På avdelningen ser vi gärna att du är uppe och promenerar, första gångerna med stöd av personal och ett gåbord. Det minskar stelhetskänslan i ryggen, minskar risken för komplikationer och påskyndar läkningsprocessen.

Sjukgymnasten/fysioterapeuten på avdelningen kommer att ge dig information om träning och rehabilitering.

Operationssåret

I de flesta fall är såret sytt med stygn som löser upp sig själva. Om så inte är fallet kommer du att få information och en lapp som du tar med till Distriktssköterskan för borttagning av stygnen.

Såret är täckt med ett vattenavvisande förband, som om möjligt ska sitta orört i två veckor och kan därefter tas bort. Du kan duscha som vanligt men om det kommer in vatten bör det bytas.

Smärta

Du kommer att ha sårsmärta i början, vilket är naturligt efter att ha genomgått en operation, och du får smärtstillande efter behov.

Även efter utskrivningen kommer du att ha en viss smärta i ryggen men det är inte farligt att det gör ont när du rör dig.

Du kommer att få recept på smärtstillande läkemedel före hemgång. Det är viktigt att du sedan minskar intaget av värktabletter allt eftersom smärtan avtar, för att sedan sluta helt.

Hemresa

Du kan åka hem i vanlig bil, men du får inte köra själv. Om du kommer från annan region/landsting måste du planera för din hemresa själv innan du läggs in.

Mer detaljerad information kan du läsa i den broschyr som gäller just din operation.

Har du frågor efter hemkomst? Vänligen kontakta oss nedan.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.