Smärta i svanskotan (Coccygodyni)

Vad är coccygodyni (smärta i svanskotan)?

Svanskotan (egentligen svanskotorna) är den nedersta delen av ryggraden och består av fyra till fem kotor. Hos de flesta växer dessa ihop, helt eller delvis, omkring puberteten eller senare. Flera muskler och ledband har sina fästen på svanskotan.

Svanskotesmärta (coccygodyni) definieras som smärta i svanskotan eller dess intilliggande vävnad.

Orsaken till smärtan är oftast en fraktur eller skada på svanskotan, till exempel orsakat av ett fall bakåt eller en svår förlossning. Tillståndet kan också bero på en missbildning i leden mellan svanskota och korsben. Smärta kan också uppstå vid långvarig belastning eller ändrad belastning i sittande. Ofta hittar man dock ingen orsak till smärtan.

Vilka är symtomen?

Symtomen är skärande och ihållande smärta när man sitter eller reser sig från sittande, men kan också komma när man går eller böjer sig framåt.

Besvären kan sitta i många månader, ibland år, innan de minskar.

Smärtan förekommer i alla åldrar men är vanligare hos kvinnor.

Vilken behandling finns?

I första hand rekommenderas att svanskotan avlastas.

Bästa avlastningen vid sittande är att använda en sittring. Arbeta gärna stående, om du har möjlighet till det, med hjälp av höj- och sänkbart skrivbord.

I vissa fall kan en blockad med kortison ge dämpade symtom

Manipulation av svanskotan ger som regel ingen lindring.

För patienter med långvarig smärta, i regel två år, och där smärtan isolerat utgår från svanskotan, kan operation lindra besvären.

Behandling

Operation, svanskotan (eller delar av svanskotan) tas bort.

Operationen sker i narkos.

Ett litet snitt läggs precis ovanför svanskotan. Benhinnan och bäckenbottenmuskulaturen på framsidan lossas försiktigt och hela svanskotan avlägsnas.

Därefter sys sidorna mot varandra och huden slutes med ett stygn som försvinner av sig själv.

Operationen görs polikliniskt, d.v.s. du får åka hem samma dag.

Jämfört med andra ryggoperationer har detta ingrepp en något ökad infektionsrisk, beroende på placeringen, men risken minskas genom förebyggande antibiotikabehandling.

Vill du veta mer?

Här har vi samlat all information för dig med smärta i svanskotan:
Bra att veta inför ditt mottagningsbesök, inför din operation samt efter operation

Broschyr att läsa alternativt ladda ner:
Välkommen. Information till dig som ska opereras på Capio Spine Center Stockholm.

Här har vi samlat all viktig information du behöver inför vårdtillfället. I slutet av broschyren finns även en checklista som du bör använda som stöd inför din operation.

Röntgenstrålning används under operation för att säkerställa exakt position. Undrar du om det är farligt att utsättas för röntgenstrålning? Då kan du läsa mer på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Patientnöjdhet och om våra kvalitetsresultat kan du läsa här: Kvalitet och Resultat

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.