Kvalitet genom specialisering

Långvarig smärta


En möjlighet att förbättra din förmåga att hantera din livssituation

Stockholm Spine Center Rehab tar emot patienter med långvarig smärta. Arbetet sker i multimodala team och vi som arbetar här är läkare, psykologer, sjukgymnaster, smärtsjuksköterska, kurator och arbetsterapeut. Insatserna planeras och samordnas mot gemensamma mål i nära samarbete med dig som patient.

Vi vet att medicinska, psykologiska och miljömässiga faktorer samverkar och bidrar till utvecklingen av långvariga smärttillstånd. Detta kallas för den biopsykosociala modellen. För att bryta en utveckling mot försämrad livskvalité behöver vi se till hela människan och det är just därför vi arbetar i team bestående av olika professioner. Genom att förändra invanda beteendemönster och stegvis återta meningsfulla aktiviteter kan livet fungera bättre. Smärtan kan finnas kvar efter rehabiliteringen, men brukar inte vara lika dominerande och styrande i livssituationen. Det gör att du kan få möjlighet att göra mer av sådant som är viktigt för dig, både i privatlivet och i arbetslivet.

Rehabiliteringen brukar pågå i 10-14 veckor, men individuella variationer kan förekomma. Att delta i programmet innebär att du är här ca 10-20 timmar/vecka, vilket motsvarar 25-50% av ett heltidsarbete. Du kommer även att behöva avsätta tid för reflektion och övningar hemma. Innehåll och upplägg av rehabiliteringsprogrammet utgår från ditt individuella behov. Exempel på aktiviteter kan vara anpassad fysisk träning med fysioterapeut samt beteendeförändringsgrupp med ACT-perspektiv (Acceptance and Commitment Therapy). Många insatser sker i grupp men individuella besök förekommer.

 

Programinnehåll och behandlingsstrategi

Under rehabiliteringen kommer du att träffa sjukgymnast, läkare, psykolog, kurator och sjuksköterska, både individuellt och i grupp. Vid Behov erbjuds du också tider för individuella besök hos de olika vårdgivarna. Programmet pågår under 10-14 veckor flera gånger i veckan motsvarande 10-20 timmar per vecka med restid. I behandlingen ingår även tid för dina hemövningar. Rehabiliteringens syfte är att du ska kunna göra mer av det du värdesätter samt att höja din livskvalitet och funktionsförmåga. Vi vill uppmuntra dig att genom ett aktivt deltagande utnyttja och utveckla din funktionsförmåga, både i ditt privatliv och i ditt arbetsliv. Det team du träffar på bedömningsdagen kommer att hjälpa dig med utformningen av din rehabilitering och kommer också att kalla dig till utvärderingsmöten under behandlingens gång.

 

Frågor och svar!

Sjukskrivning

Svar:

Vi räknar med att programmet omfattar 25-50% av en heltidstjänst, våra läkare kan diskutera med dig angående intygom förebyggande sjukpenning på 25-50% för rehabilitering. Ersättningsnivån motsvarar vanlig sjukpenning. Boka tid hos din läkare för planering och diskussion kring hur just du löser din sjukskrivningssituation.

Du kan läsa mer om förebyggande sjukpenning härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Frånvaro

Svar:

Maila återbud på rs@spinecenter.se eller ring 08-50 90 27 00, tonval 3.

Det går bra att lämna meddelande på telefonsvaren när telefonen inte är bemannad. Lämna återbud så tidigt som möjligt så att vi hinner boka in andra patienter som önskar tid hos oss, men allra senast 24 timmar innan ditt besök. Uteblivet besök utan meddelande debiteras enligt gällande taxa. I de fallen gäller inte frikort. Kom ihåg att lämna återbud för samtliga besök du har inbokade.

Bra att ha med sig till ditt besök

Svar:

Du kommer vid nästan alla besök (ej vid bedömningsdagen) ha någon form av fysisk aktivitet så du behöver ta med dig:

  • Träningskläder
  • Inneskor
  • Vattenflaska
  • Eventuellt någon frukt att äta i pausen (vi har inte möjlighet att förvara/värma medhavd mat)
  • En varm tröja (till kroppskännedomsträning

Lokaler

Svar:

Vi bjuder på te och kaffe i vårt väntrum.
I lokalerna finns gym och omklädningsrum med dusch. Det finns låsbara skåp att låna över dagen. I närområdet finns det gått om restauranger och caféer.

Kostnad

Svar:

Ta med ditt högkostnadskort för stämpling. Du får ett frikort då beloppet 1100 kronor har uppnåtts. Om/när du har frikort, och det är inlagt i vårt system, kan du registrera dig själv på datorn precis till vänster när man kommer in på Spine Center.

Resor

Svar:

Avgiftsbelagda parkeringar finns längs med Karlavägen och det finns ett parkeringsgarage med infart från Banérgatan.
Åker du tunnelbana kliver du av vid Karlaplan, uppgång Fältöversten. Buss 4 stannar vid hållplats Radiohuset precis utanför entrén och buss 76 framför Radiohuset.

 

 

KONTAKTA OSS

08-50 90 27 00 (Menyval 3)


Telefontider

Måndag - torsdag 08.00-11.30 och 13.00-14.00
Fredag 08.00-11.30

Adress

Karlavägen 108
115 26 Stockholm

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.