Vi tar emot remisser som vanligt men har just nu lite längre väntetid till mottagningen. Vi arbetar hårt med extramottagningar vardagar och vissa lördagar för att korta väntetiden till 30 dagar

Tänk på att det fortfarande råder besöksförbud för anhöriga på alla våra mottagningar! Detta för att hindra smittspridningen.

 

Steloperation

Steloperation

Operation utförs för att stabilisera upp segmentet i ryggen där kotförskjutningen har skett. Detta görs vanligtvis genom en steloperation.

 

Frågor och svar!

Vad innebär en operation?

Svar:

Ingreppet innebär en bentransplantation mellan två eller flera kotor, så att de växer ihop, och rörligheten mellan dem upphävs. Bentransplantaten läggs antingen baktill eller mellan kotkropparna. Det beror bland annat på vilken ryggsjukdom Du har. Bentransplantationen kan kombineras med att kotorna fixeras med skruvar och metallstag - skruvfixation

Efter operationen?

Svar:

De första timmarna, ibland till nästa morgon, kommer

  • Du att ligga på uppvakningsavdelningen.
  • Du får ligga på rygg eller sida, det som känns bäst.
  • Du får komma upp och stå på operationsdagens eftermiddag/ kväll, om inget annat sägs.
  • Du kommer att ha någon personal med de första gångerna.
  • Du får röra dig helt fritt med den naturliga begränsningen som sårsmärtan ger
  • Du ska vara uppe och gå så mycket Du orkar.
  • I början kan Du behöva gåbord någon eller några dagar.
  • Promenader i korridoren ser vi som en del av din träning. Det minskar stelhetskänslan i ryggen och underlättar för att få igång magen.

Om steloperationen gjordes utan att skruvar och metallstag använts kommer Du att få använda en mjuk korsett i 5 månader. Du får röra dig fritt med den begränsningen som korsetten ger. Du får börja dricka och äta så snart Du vill efter operationen. En urinkateter sätts in under operationen och den kommer Du att ha kvar tills Du kan ta dig i och ur sängen själv.

Smärta efter operation

Svar:

Det är en relativt stor operation vilket gör att Du kommer att ha en viss sårsmärta. Vi lägger stor vikt vid att ge dig smärtstillande, både intravenöst och tabletter, efter behov. Även efter utskrivningen kommer Du att ha en viss smärta i ryggen. Det är naturligt eftersom Du har ett sår som ska läka. Det är inte farligt att det gör ont när Du rör dig och tränar.

Du kommer att få recept på smärtstillande läkemedel innan hemgång. Det är viktigt att Du sedan minskar intaget av värktabletter allt eftersom smärtan avtar, för att sedan sluta helt.

Vårdtid?

Svar:

Vårdtiden är vanligtvis 3-4 dagar efter operationen. När Du klarar att vara uppe utan stöd och klarar smärtan med hjälp av värktabletter kan Du åka hem.

Svar:

Du kan åka hem på operationsdagens kväll eller dagen efter. Om det planerats hemgång samma dag vill vi att Du varit uppe en längre stund, klarat toalettbesök och mår bra, innan Du åker hem.

KONTAKT

Tveka inte att kontakta oss vid frågor.

BLI PATIENT

Läs mer om hur du kan bli patient hos oss.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.