Vi tar emot remisser som vanligt men har just nu lite längre väntetid till mottagningen. Vi arbetar hårt med extramottagningar vardagar och vissa lördagar för att korta väntetiden till 30 dagar

Tänk på att det fortfarande råder besöksförbud för anhöriga på alla våra mottagningar! Detta för att hindra smittspridningen.

 

Fysioterapi Spinal Stenos

Fysioterapi

Vid spinal stenos i ländryggen, alltså en trängsel utav det utrymme genom vilket nerverna passerar ländryggen, har man i regel både rygg och bensmärta. Det tryck som påverkar nervknippet resulterar i nedsatt cirkulation i nerverna som då signalerar smärta i benen, oftast vid gång eller stillastående.

Det har visat sig att cykling har en märkvärdigt bra effekt på spinal stenos. Cirkulationen ökar i kroppen i störta allmänhet, men även just kring de trängda nervrötterna vilket är gynnsamt för nervernas återhämtning. En betydande del av de som bedöms kunna vara hjälpta av operation kan i stället bli avsevärt bättre genom cirkulationsträning, såpass att man avskrivs som operationskandidat. Framåtböjningen av kroppen avlastar trängseln för nerverna. Detta förklarar varför man klarar cykling bättre än promenader. Givetvis finns alternativ till cykling, exempelvis bassängträning.

Manuell behandling kan öka rörligheten i intilliggande kotor och på så sätt tjäna till att minska svanken. På motsvarande sätt kan töjning av framsidans muskulatur (höftböjare) bidra till en minskad svank. I det mer uträtade läget har nerverna mer plats. På samma sätt kan stabiliseringsträning göra att man orkar hålla ryggraden i en mer gynnsam position, även under belastning, och på så sätt minska trängseln. Behovet av cirkulationsträning är sannolikt permanent och förbättring av träning ses tidigast efter några veckor.

KONTAKT

Tveka inte att kontakta oss vid frågor.

BLI PATIENT

Läs mer om hur du kan bli patient hos oss.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.