Vi tar emot remisser som vanligt men har just nu lite längre väntetid till mottagningen. Vi arbetar hårt med extramottagningar vardagar och vissa lördagar för att korta väntetiden till 30 dagar

Tänk på att det fortfarande råder besöksförbud för anhöriga på alla våra mottagningar! Detta för att hindra smittspridningen.

 

Fysioterapi

Fysioterapi

Segmentell rörelsesmärta

Kortfattat innebär detta att ett segment har blivit belastningsömt. Med segment menas länken mellan två kotor vilket utgörs av en disk, två facettleder och omgivande stabiliserande vävnad. Ofta har man haft flera akuta ryggskott som nu ersatts av en mer permanentad ryggsmärta som förvärras av belastning. Tillståndet kan vara starkt funktionshämmande.

Även här finns det mycket att göra i den konservativa behandlingen. Medicinering är ofta nödvändig, i synnerhet när man börjar med sin ryggträning. Många vill undvika medicinering men man kan argumentera för att bieffekterna av långvarig smärta (sömnbrist, social isolering, fysisk inaktivitet, nedstämdhet/depression, lättirritabilitet etc.) överväger bieffekterna av smärtstillande mediciner.

Liksom hos andra diagnoser fyller den manuella behandlingen en viktig funktion. Ju mer normal rörlighet man har i övriga kroppen, desto mindre blir belastningen på det ömmande segmentet. Muskulär smärta är nästan regel vid SRS, och behandling av detta kan ge påtaglig smärtminskning. Dock kanske stabiliseringsträning är det allra viktigaste verktyget mot denna typ av belastningsömhet. Men det finns inget standardiserat program. Träningen måste individanpassas och man behöver göra justeringar i träningen kontinuerligt eftersom besvären ofta varierar från tid till annan. En ryggspecialiserad sjukgymnast ser snabbt i vilket skede man är och kan lotsa patienten framåt mot en mer belastningstolerant rygg.

KONTAKT

Tveka inte att kontakta oss vid frågor.

BLI PATIENT

Läs mer om hur du kan bli patient hos oss.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.