Kvalitet genom specialisering

Då GHP Stockholm Spine Center vill ta ett stort samhällsansvar och hjälpa till i den pågående situationen i region Stockholm så har vi stora neddragningar i vår operationsverksamheten.

Detta gäller from tisdagen den 31/3

Vi gör detta främst för att möjliggöra för vår personal att hjälpa till i den rådande krisen i vården.

Vi är oerhört ledsna över vad detta innebär för alla våra patienter men vi hoppas på förståelse.

Står du på vår väntelista för kirurgi blir du kontaktad så snart det blir aktuellt.

Mottagningen kommer delvis att hålla öppet

Vi uppmanar alla våra patienter att var uppmärksamma på SMS och ombokningar som kan uppkomma med kortvarsel.

 

Håll er informerade på https://www.krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och följ gärna oss på Facebook eller här på hemsidan för uppdateringar.

Kotglidning

 

Varför får man kotglidning? (Spondylolisthes)

Symptom och diagnos

Ett rörelsesegment i ryggen består av två kotor samt mellanliggande disk och intervertebralleder. Den mekaniska stabiliteten upprätthålls av disken tillsammans med de två intervertebrallederna (kallas även facettleder).

En form av kotförskjutning, isthmisk spondylolisthes, uppkommer i unga år genom att den del av kotbågen som ligger mellan övre och nedre ledutskottet drabbas av en spaltbildning. Detta beror troligen på en medfödd försvagning som gör att normal belastning orsakar spaltbildning.

Det kan också vara så att yttre trauma ger upphov till fraktur eller att överbelastning ger stressfraktur. Man har funnit sådan spaltbildning (spondolys) i ökad omfattning hos vissa grupper av unga idrottare, exempelvis gymnaster, simhoppare och tyngdlyftare.

Graden av glidning (spondylolisthes) varierar och mäts ofta i procent. Vanligen drabbas den nedersta (femte) ländkotan av denna spaltbildning och glidningen sker då mellan femte ländkotan och första korsbenskotan (L5-S1).

Symtomen är ländryggssmärta med strålande smärta i klinkor och baksidan av låren. Ofta förvärras smärtan av tunga lyft och rörelse och minskar i vila. Vid stor glidning kan durasäcken påverkas och ge symtom med känselstörningar i perineum och störningar av miktion och avföring.

 

Behandlingsmetoder

 

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.