Vi tar emot remisser som vanligt men har just nu lite längre väntetid till mottagningen. Vi arbetar hårt med extramottagningar vardagar och vissa lördagar för att korta väntetiden till 30 dagar

Tänk på att det fortfarande råder besöksförbud för anhöriga på alla våra mottagningar! Detta för att hindra smittspridningen.

 

Kotglidning

 

Varför får man kotglidning? (Spondylolisthes)

Symptom och diagnos

Ett rörelsesegment i ryggen består av två kotor samt mellanliggande disk och intervertebralleder. Den mekaniska stabiliteten upprätthålls av disken tillsammans med de två intervertebrallederna (kallas även facettleder).

En form av kotförskjutning, isthmisk spondylolisthes, uppkommer i unga år genom att den del av kotbågen som ligger mellan övre och nedre ledutskottet drabbas av en spaltbildning. Detta beror troligen på en medfödd försvagning som gör att normal belastning orsakar spaltbildning.

Det kan också vara så att yttre trauma ger upphov till fraktur eller att överbelastning ger stressfraktur. Man har funnit sådan spaltbildning (spondolys) i ökad omfattning hos vissa grupper av unga idrottare, exempelvis gymnaster, simhoppare och tyngdlyftare.

Graden av glidning (spondylolisthes) varierar och mäts ofta i procent. Vanligen drabbas den nedersta (femte) ländkotan av denna spaltbildning och glidningen sker då mellan femte ländkotan och första korsbenskotan (L5-S1).

Symtomen är ländryggssmärta med strålande smärta i klinkor och baksidan av låren. Ofta förvärras smärtan av tunga lyft och rörelse och minskar i vila. Vid stor glidning kan durasäcken påverkas och ge symtom med känselstörningar i perineum och störningar av miktion och avföring.

 

Behandlingsmetoder

 

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.