Vi tar emot remisser som vanligt men har just nu lite längre väntetid till mottagningen. Vi arbetar hårt med extramottagningar vardagar och vissa lördagar för att korta väntetiden till 30 dagar

Tänk på att det fortfarande råder besöksförbud för anhöriga på alla våra mottagningar! Detta för att hindra smittspridningen.

 

Operation diskbråck

Operation diskbråck

Om du har diskbråck så har en disk som ligger mellan ryggradens kotor brustit och buktar in mot ryggradskanalen. Det är vanligt och gör ofta inte så ont. Men om disken trycker mot ryggmärgen eller nervrötterna, kan det hända att du får ont i ryggen eller ischias, som är en strålande smärta i benet. Oftast går smärtan över av sig själv efter en viss tid, men ibland kan det behövas en operation.

 

Frågor och svar!

Varför utförs operationen?

Svar:

Diskbråck orsakar besvär om det trycker på nerver och ger inflammation i nervstrukturen (fig.2).

Då får man ritzopathi, d.v.s. smärta som strålar ut i ena eller båda benen. Dessutom kan man få nedsatt känsel. Ibland uppstår antingen ryggsmärta eller bensmärta, men vanligast är en kombination. De flesta diskbråck läker ut av sig själva utan behandling. Om diskbråcket inte läker inom 2 månader och man har stora besvär av bensmärta bör man överväga operation. Behovet av operation avgörs av hur mycket smärta man har och hur mycket det påverkar känsel och muskelfunktion. I enstaka fall kan akut operation vara nödvändig: vid oförmåga att tömma urinblåsan, vid nedsatt känsel i underlivet eller svag ändtarmsmuskel. 

Vad innebär en operation och vilken metod används?

Svar:

Operationen sker i narkos, via ett hudsnitt, 3-5 cm långt. Diskbråcket lokaliseras och avlägsnas (fig.3). Operationen tar 30-60 minuter. Operationen utförs med eller utan mikroskop, beroende på vad operatören föredrar. Slutresultatet är detsamma vare sig mikroskop använts eller inte. Oftast görs operationen polikliniskt, d.v.s. Du får åka hem samma dag. Det är beroende på hur långt Du har att åka och hur ditt allmäntillstånd är.

Hur bra blir jag efter operationen?

Svar:

Syftet med operationen är att bota din bensmärta. Möjligheten att Du blir helt smärtfri eller bättre i benet är ca 90%. Om Du har ryggsmärta kan även den minska efter operationen. Det finns också en liten risk att du blir sämre, <3%. Om Du har känselbortfall eller muskelsvaghet finns detta ofta kvar direkt efter operationen. När nerverna efter hand läker, och Du tränar, minskar detta successivt. Dock kan en viss grad av känselnedsättning eller muskelsvaghet kvarstå.

Finns det några risker med operationen?

Svar:

Ja, liksom vid alla andra operationer finns det risk för infektioner. Det kan uppstå i huden eller i själva disken, men är ovanligt (<1%). Risken för infektion minskas med antibiotikaprofylax vilket alla får i samband med operationen.

Vad händer efter operationen och hur länge blir jag sängliggande?

Svar:

Du kommer att vakna på uppvakningsavdelningen och vara där de första timmarna. Du ska stiga upp så fort Du känner att Du klarar det, om inget annat sägs. Ha dock alltid någon personal med de första gångerna. Du får röra dig helt fritt med den naturliga begränsningen som sårsmärtan ger. Det minskar stelhetskänslan i ryggen och underlättar för att få igång magen.

Har jag ont efter operationen?

Svar:

Man brukar inte ha så ont efter operationen, men viss sårsmärta kan Du känna av i början. Du får smärtstillande, både intravenöst och tabletter, om Du behöver.

Även efter utskrivningen kommer Du att ha en viss smärta i ryggen. Det är naturligt eftersom Du har ett sår som ska läka. Du kan också få lite mer ont dagen efter på grund av svullnad. Det är inte farligt att det gör ont när Du rör dig och tränar. Du kommer att få recept på smärtstillande läkemedel före hemgång. Det är viktigt att Du sedan minskar intaget av värktabletter allt eftersom smärtan avtar, för att sedan sluta helt.

Hur lång är vårdtiden?

Svar:

Du kan åka hem på operationsdagens kväll eller dagen efter. Om det planerats hemgång samma dag vill vi att Du varit uppe en längre stund, klarat toalettbesök och mår bra, innan Du åker hem.

Hur sker hemtransporten vid utskrivningen?

Svar:

Hemresa kan ske med vanlig bil, men Du får inte köra själv. Om Du kommer från annat landsting måste Du planera för din hemresa själv innan Du läggs in.

Hur ska såret skötas?

Svar:

Såret inspekteras och förbandet byts vid behov innan Du åker hem. Förbandet är täckt med en vattenavvisande film, vilket innebär att Du kan duscha som vanligt så länge förbandet är helt och tätt. Om det kommer in vatten under plastfilmen, måste förbandet bytas. Förbandet ska om möjligt sitta orört i 2 veckor och kan därefter avlägsnas i hemmet. I de flesta fall är såret sytt med stygn som löser upp sig själva. Om så inte är fallet kommer Du att få information och en lapp som Du tar med till Distriktssköterskan för borttagning av stygnen.

Hur länge behöver jag vara sjukskriven?

Svar:

Det beror på vilket arbete Du har, men vanligen 2 veckor. Ibland kan man börja arbeta tidigare.

Behöver jag komma på återbesök?

Svar:

Återbesök till operatören är i regel inte nödvändigt, men hör av dig om Du får problem. Om Du får uttalad smärta efter någon vecka ska Du kontakta oss.

Vad innebär rehabiliteringen efter operationen?

Svar:

Sjukgymnasten på avdelningen kommer att ge dig information om träning och rehabilitering. Vår sjukgymnast skriver en remiss samt ger dig mer detaljerad information om träning som Du får med dig hem. Vi rekommenderar att Du påbörjar sjukgymnastik 2-3 veckor efter operationen. Sjukgymnastiken gör du med våra sjukgymnaster.

Finns det saker jag inte får göra när jag kommit hem?

Svar:

Nej, inga andra än sådana saker som sårsmärtan i ryggen själv förhindrar. Du får alltså gå, stå, sitta, lyfta saker, köra bil, cykla, åka buss och tåg, så snart Du själv vill och känner att Du klarar det. Du skall vara uppe och röra dig så mycket Du orkar.

Behöver jag hjälpmedel hemma?

Svar:

Nej, Du behöver inga särskilda hjälpmedel. De rörelser som krävs för dagliga aktiviteter är en bra träning.

Kan man få ett nytt diskbråck?

Svar:

Ja, man kan få ett nytt diskbråck som kräver operation, vilket förekommer i 5-7%. Det går inte att förebygga detta.

KONTAKT

Tveka inte att kontakta oss vid frågor.

BLI PATIENT

Läs mer om hur du kan bli patient hos oss.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.