Vi tar emot remisser som vanligt men har just nu lite längre väntetid till mottagningen. Vi arbetar hårt med extramottagningar vardagar och vissa lördagar för att korta väntetiden till 30 dagar

Tänk på att det fortfarande råder besöksförbud för anhöriga på alla våra mottagningar! Detta för att hindra smittspridningen.

 

Fysioterapi

 

Fysioterapi

Diskbråck ger, särskilt när de är akuta, starkt invalidiserande smärta. Vid stark misstanke om diskbråck påbörjas i regel medicinering med smärtstillande och antiinflammatorisk medicin.

Medicineringen följs upp inom några dagar till en vecka och har det inte tillräck effekt byter man till andra starkare preparat. Tyvärr är dessa i mer eller mindre utsträckning beroendeframkallande och kan ha kraftigare biverkningar varför de ska användas med försiktighet.

Det är bra att försöka röra sig så vanligt som kroppen tillåter. Cirkulationsträning såsom spinning eller crosstrainer har visat sig vara gynnsamt för nervens återhämtning. Därför ska man börja med det så snart det är möjligt.

Behandling med mobilisering eller manipulation kan åstadkomma en avlastning av påverkad nervrot. Behandling av spänd muskulatur kan ha en positiv effekt på den totala smärtbilden. Den manuella behandlingen syftar främst till att se till att alla strukturer i rörelseapparaten fungerar bra för att på så sätt minska belastningen på den känsliga disken och nerven. Exempelvis är det ogynnsamt med en stel bröstrygg och stela sätesmuskler om man samtidigt har diskbråck i ländryggen. På sikt är det viktigt med stabiliseringsträning i ryggen.

Även efter att diskbråcket läkt ut, vilket det gör i de allra flesta fall, riskerar disken att bli en känsligare struktur än tidigare. Stabiliseringsträning, ibland kallad Core-träning, minskar de negativa konsekvenser en känsligare disk kan medföra.

Vid akuta diskbråck upplever man i regel en förbättring inom en vecka och efter 2-3 månader brukar de flesta bara ha lite restsymptom kvar.

KONTAKT

Tveka inte att kontakta oss vid frågor.

BLI PATIENT

Läs mer om hur du kan bli patient hos oss.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.